Steun aan open source software en privacy initiatieven

Sinds ik me kan heugen ben ik een enthousiaste gebruiker van open source software. De kwaliteit is meestal hoog, je kunt zaken zelf oplossen als ze niet of niet naar wens werken. Vooral dat laatste vind ik een niet te onderschatten voordeel.

Het verbaast mij telkens weer dat er in organisaties niet meer gebruik gemaakt wordt dan OSS. Ik kan daar helaas niet veel invloed op uitoefenen, maar steun open source software met geld en door er reclame voor te maken.

Mijn favorieten:

Lyx
Een tekstverwerker die mij niet lastig valt met opmaak tijdens het schrijven. Ik maak zowel artikelen als presentaties met Lyx. Leren opmaken is best een klus, maar er is heel veel informatie te vinden over hoe dat moet. Bovendien hoef je per documentsoort maar één keer de ideale opmaak te bepalen. Die investering heb ik al lang terugverdiend.

Inkscape
Een tekenpakket voor vector graphics. Vector graphics vertekenen niet als je ze schaalt. Ideaal.

elementary OS
Ubuntu in een Apple jasje. Draait tevens op Mac hardware. Heel simpel in het gebruik, ziet er goed uit en biedt toch alle configuratie mogelijkheden van Linux. In tegenstelling tot Mac OS, waar ik nooit iets kan vinden.

DuckDuckGo
Geen open source, maar wel een zeer goed idee: een search engine die je niet volgt. De zoekresultaten zijn prima.