MVO 2015

Projecten

Op 18 april hebben 18 buurtbewoners en ik 22 zakken zwerfvuil verzameld en opgeruimd. Als dank voor hun bijdrage ontvingen alle deelnemers een reep Tony’s Chocolonely, want iets goeds doen mag best leuk zijn. Bovendien zijn de mensen van Tony’s mijn helden en kon ik zo in één middag twee goede doelen steunen.

In september raakte ik ontroerd door een foto reportage van Marieke van der Velde over Syrische kinderen in een vluchtelingen kamp in Libanon. Eén meisje spring eruit: Baraa. Zij is 10 en geeft les aan de kinderen in haar kamp omdat niemand naar school kan. Ik heb grote bewondering voor Baraa: onder moeilijke omstandigheden volharden en tegelijk het zelfbewustzijn hebben om aandacht voor jezelf te vragen.

Dit portret confronteerde me met een verloren generatie van kinderen die geen onderwijs krijgen en ook niet weg kunnen naar een betere plek. Is dit wat er bedoeld wordt met ‘opvang in de regio’ ? Ik was diep verontwaardigd.Ik zocht contact met Marieke en via haar heb ik geld voor onderwijs naar het kamp van Baraa kunnen sturen via een contact in Libanon.

In december ben ik voor onderwijs aan kinderen zoals Baraa meer aandacht gaan vragen. Ik leende daarvoor het motto van DUO, mijn huidige opdrachtgever:  ‘onderwijs mogelijk maken’ en maakte er van: ‘onderwijs mogelijk maken, op onmogelijke plaatsen‘.

In december heeft mijn gezin nog drie ‘random acts of kindness‘ volbracht, die ik vanuit Knowbility heb gefinancierd.

Als laatste daad van moreel verantwoord ondernemen wil ik nog een financiële bijdrage leveren aan open source software waar ik in 2015 gebruik van heb gemaakt: de tekstverwerker Lyx, Linux variant Ubuntu, Linux variant Elementary OS (gebaseerd op Ubuntu), FireFox, Thunderbird een prima alternatief voor Outlook en last but not least: DuckduckGo, de search engine die je privacy respecteert.

Motivatie

Ik heb inderdaad mijn stem gevonden en daardoor ben ik er achter gekomen wat ik belangrijk vind. Mijn steun aan onderwijs voor kinderen in de kampen was een ‘no-brainer’. Dat beschouw ik niet als een gift, maar als een investering.

Doordat ik me ging verplaatsen in de mensen die in kampen leven, werd me duidelijk dat de toekomst in zo’n situatie al snel uit beeld raakt. Voordat je het weet is je eerste en enige prioriteit de dag doorkomen zonder al te veel ongemak of honger. Daarom was ik blij dat ik juist voor die toekomst een bijdrage kon leveren. Het verhaal van Baraa heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat je wél iets positiefs kan betekenen. Ook al is het een druppel op een gloeiende plaat, mensen worden toch heel blij dat er iemand is die aan ze denkt.

De bestrijding van zwerfvuil in de wijk was weliswaar een spontaan geopperd idee tijdens een ondernemersbijeenkomst, maar ik ben me er al heel lang bewust van dat dit afval anders in zee beland. Bovendien erger ik me eraan als ik met de hond door de wijk loop.

De random acts of kindness zijn precies dat: random en anoniem en dat moet zo blijven.

De steun aan open source software is deel ingegeven door gezond eigenbelang: het is software die ik gebruik. Een andere reden om open source software te steunen is de openheid ervan.

De mogelijkheid om dingen aan te passen of zo te configureren als jij wilt, vind ik een groot goed. Ik vind het ook veel prettig om niet afhankelijk te zijn van een bedrijf dat voor jou gaat bedenken wat jij wilt. Mijn ervaringen met een overgenomen iphone 4, waarop ik na een update geen Kindle e-books kon lezen, spreken boekdelen. Over long term support op het Android platform hoeven we het niet eens te hebben.

In de open source wereld heb je dat soort problemen niet: bugs worden gefixed, lekken gedicht en updates komen door, jarenlang. Een klein wonder eigenlijk.

Nog een voordeel van open source: niemand is geïnteresseerd in jouw gegevens of jouw gedrag online. Stel dus vandaag nog DuckduckGo in als je favoriete search engine. De zoekresultaten zijn uitstekend.